Penggunaan Tradisional dan Faedah Kesihatan
Oat Grass telah digunakan secara tradisional untuk tujuan perubatan selama bertahun-tahun. Kegunaan termasuk membantu mengimbangi kitaran haid, untuk merawat dismenorea, untuk jangkitan osteoporosis dan saluran kencing.
Oat Grass milik keluarga Poaceae, bergabung dengan rumput supergreen lain seperti Wheatgrass dan Barleygrass. Paleobotanis meletakkan rumput bijirin kuno ini sebagai ditanam seawal 2000 B.C.
Manfaat Rumput Oat
Kesihatan Digestive
Oat Grass sangat kaya dengan antioksidan, termasuk salah satu yang sangat berkuasa yang dipanggil tricin. Kompaun flavone ini menghasilkan sifat santai otot licin, menjadikannya bermanfaat untuk kekejangan gastrousus.
Ia juga merupakan sumber hebat serat larut dan tak larut - serat tidak larut tidak dipecahkan oleh usus dan diserap ke dalam aliran darah. Ia menambah pukal kepada sisa dalam sistem pencernaan yang membantu untuk menjaga anda tetap sementara menghalang sembelit,
Serat larut lembut dan melekit dan menyerap air untuk membentuk bahan seperti gel di dalam sistem pencernaan. Ia membantu melembutkan najis agar dapat meluncur melalui saluran GI dengan lebih mudah dan mengikat bahan-bahan seperti kolesterol dan gula, mencegah atau melambatkan penyerapannya ke dalam darah. Itulah sebabnya ia diketahui membantu mengawal paras gula darah dan melindungi daripada penyakit jantung. Apa lagi, serat larut meningkatkan populasi bakteria baik di usus yang dikaitkan dengan peningkatan imuniti, kesan anti-radang dan mood yang lebih baik.
Alkali Badan
Ph awak kita sekarang diketahui sangat penting, dengan kajian yang tidak terkira banyaknya menunjuk kepada fakta bahawa penyakit berjuang untuk menahan dan berkembang dalam persekitaran alkali. Oat Grass adalah sangat alkali (seperti banyak sayur-sayuran hijau berdaun), dan oleh itu boleh memberi banyak manfaat penyembuhan.
Dalam buku pemecahan "Healing is Voltage", Dr Jerry Tennant menerangkan bahawa voltan itu sinonim dengan Ph. Ia mendapati bahawa sel-sel direka untuk beroperasi pada -22mv yang setara dengan Ph 7.35 (sedikit alkali). Dia mendapati bahawa Ph yang beralkali akan memberikan sel anda dengan cas elektrik manakala Ph yang berasid akan mengecilkan caj ini. Caj ini diterjemahkan ke dalam tenaga di dalam badan - lebih banyak caj sel anda boleh menyimpan, semakin banyak tenaga yang anda miliki.
Sekiranya anda makan terlalu banyak makanan berbentuk asid tanpa mengimbangi dengan makanan beralkali, tubuh bergelut untuk mengekalkan darah Ph-normal darah Ph yang dikawal ketat antara 7.35 - 7.45, hasil daripada terlalu banyak makanan membentuk asid adalah bencana ke dalam badan dengan banyak cara . Pertama, ia akan menarik mineral alkali dari tulang dan gigi anda, seperti kalsium, magnesium dan kalium. Ini boleh difahami membawa kepada pelbagai gangguan termasuk osteoporosis. Tubuh juga akan menyimpan asid yang berlebihan dalam otot, salah satu penyebab utama fibromyalgia. Sekiranya tidak diperiksa, badan anda boleh masuk ke dalam keadaan "asidosis", ini berlaku apabila Ph arterial jatuh di bawah 7.35 - asidosis kronik menyerang tisu badan, dan jika dibiarkan, akan mengganggu semua aktiviti dan fungsi sel.
Antioksidan
Oat Grass adalah kaya dengan antioksidan, yang mengandungi ahli keluarga flavonoid yang baru ditemui, tricin. Ia diiktiraf sebagai sebatian kesihatan manusia yang berharga kerana potensi antioxidant, anti-penuaan dan potensi kardio.
Tekanan setiap hari, pencemaran dan makanan yang diproses boleh membawa kepada pembentukan radikal bebas. Ini adalah atom jahat atau kumpulan atom yang kehilangan sekurang-kurangnya satu elektron dan terpaksa mencuri elektron dari molekul jiran dengan harapan dapat menstabilkan diri mereka yang boleh menyebabkan malapetaka dalam tubuh. Tricin juga merupakan pemulung radikal bebas yang prolifik, membantu memperlahankan proses penuaan dan mengurangkan kesan tekanan oksidatif.
Cerita Rakyat dan Sejarah
Ia dianggap bahawa oat moden mungkin berasal dari oat merah liar Asia yang tumbuh sebagai rumput tanaman bijirin yang lain. Kajian arkeologi menunjukkan bahawa oat telah dijumpai sejak 2000 SM dan telah digunakan sejak sebagai sumber nutrisi manusia dan binatang yang berharga.
Orang Yunani Kuno dan Rom dianggap sebagai gandum untuk mendapat gandum dan percaya mereka lebih sesuai untuk haiwan, walaupun oat ini menjadi ruji popular di Jerman, Scandinavia, Ireland dan paling terkenal Scotland!
Konstituen
Asid asid, apigenin, avenarin, asid kafein, kalsium, karbohidrat, karotena, β-karoten, klorin, klorofil A dan B, kromium, kobalt, tembaga, rhamnosida, glucosides, lemak, serat, fruktosa, asid glutamat, asid glutarik, , hipofantine, iodin, besi, isoleucine, lisin, lignin, luteolin, lisin, magnesium, asid malik, mangan, methionine, niacin, asid oksalik, asid pantotenik, pentosans, fosforus, potassium, proline, protein, pyridoxine, riboflavin, selenium, silikon, silikon oksida, β-sitosterol, sodium, spermidine, spermin, gula, sulfur, asid tartarik, thiamine, threonine, trikin antioksidan, tryptophan, asid uronik, valine, vanillin dan zink.
Langkah berjaga-jaga
Rumput oat selamat dan boleh dimakan oleh kebanyakan orang termasuk wanita hamil dan menyusui. Walau bagaimanapun, pengguna perlu mengambil perhatian bahawa ia boleh menyebabkan masalah saluran pencernaan seperti kembung. Sekiranya anda mengalami masalah sedemikian, tolak dos harian anda kemudian meningkatkan secara beransur-ansur dari masa ke masa. Walau bagaimanapun, jika strategi ini gagal berfungsi, anda harus berunding dengan pakar penjagaan kesihatan atau ahli diet secepat mungkin.
https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/oat-grass
No comments:
Post a Comment